En we zijn los!

En we zijn los!

Een week vol comedyshows in Utrecht trapte gisteravond in een volle Kargadoor aan de Oudegracht af met een show vol goede grappen, rake cartoons én… een tranentrekkend verhaal over zelfdoding. Een waardig begin dus van een een week vol comedyshows die op alle emoties inspelen, variërend van voorstellingen met beeldschone liedjes tot cynische roast battles (en alles daartussen in).

Vrijdagmiddag begon de Utrecht Comedy Week officieel met een openings-show in De Kargadoor waar het thema van de week ‘Cartoons & Comedy’ werd belicht door de drie Utrechtse cartoonisten Rob van Barneveld, Willem Bentvelzen (Argibald) en Daniel Hentschel (Danibal). Zij toonden originele tekeningen in de foyer. En om het Utrechtse gedeelte van de UCW te benadrukken kwam Patrick Meijer langs om als ‘Stadscomedian van Utrecht’ een paar grappen te vertellen over Hoog Catharijne, het verkeer in Utrecht en de originele bewoners van de Domstad.

En omdat de Utrecht Comedy Week wil benadrukken dat comedy een uitstekend middel is om ook bloedserieuze onderwerpen bespreekbaar te maken, was David Mangene aanwezig om te praten over zijn boek ‘How to not kill yourself’. De Amerikaan sprak in De Kargadoor over zijn ervaringen met mentale gezondheidsproblemen en hoe hij die met humor tackelt. Een optreden dat het even héél stil maakte in De Kargadoor. Een moment van rust dat presentator Hans Gommer fijn kon doorbreken met een paar Utregse grappen vol zelfspot.

Later op de avond speelde improvgezelschap Flunknarf in De Kargadoor nog voor een uitverkochte zaal en zag comedian Stephen Bell hoe zijn Engelse comedynight in het Filmcafé zo populair was dat die naar de grote zaal werd verplaatst. Daar lieten de Britten Adam Fields en de in België wonende Nigel Williams zien waarom zij al 20 jaar de meester zijn van de Engelse comedy in Nederland met grappen over Brexit, relaties en de Engelse politiek (of het gebrek daaraan).

De Utrecht Comedy Week is nu dus officieel van start gegaan. En ook dit weekend zijn er genoeg shows zoals op zaterdag TRYO in het Schiller Theater en Kiki Schippers met Waar in de Stadsschouwburg. Op zondag is er een Comedy Walk door 030 en gaat Arie Koomen ’s avonds in gesprek over comedy met Richard van Bilsen van cabaretwebsite Zwartekat.nl en cabaretier Korneel Evers in het Filmcafé. Ook zijn er overdag workshops en masterclasses voor beginnende comedians. Samenvattend: als je deze week dus nog chagrijnig rondloopt in Utrecht, ligt het écht aan jezelf!