Ik wist niet dat vrouwen ook grappig konden zijn

Ik wist niet dat vrouwen ook grappig konden zijn

Toen ik in 2017 de comedycursus van het Comedyhuis deed om te kijken of dit iets voor mij was, had ik nooit gedacht dat ik twee jaar later de winnares van de publieksprijs van de Comedy Talent Award zou worden. En nu ben ik voor de tweede keer gevraagd om op het UICF te spelen. Wat een eer!

Ik merk soms dat men na mijn optreden verbaasd is dat een vrouw grappig kan zijn. Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid in de comedy en cabaret wereld. Gelukkig komen er steeds meer grappige vrouwen bij. Ik vind alleen dat je een vrouw op het podium moet zetten omdat ze goed is in wat ze doet en niet omdat het een vrouw is. Vrouw of man: comedy is hard, men lacht of lacht niet.

Bijzonder aan optreden vind ik dat ik start voor een groep volslagen vreemden en binnen no time met het publiek in een bad van humor stap. Ik sta er wel alleen, maar ik doe het samen met het publiek. Ik zoek graag de verbinding. Dat is spannend en leuk. Ik zou niet weten wat ik zonder comedy moest doen: wat zou het leven saai zijn. Humor ontspant, relativeert en verbindt. Bovendien leidt het ons lekker af van onze dagelijkse zorgen.

Tot slot wil ik zeggen dat het heerlijk is om 50 te zijn. Ik heb namelijk ontdekt dat ik in de categorie ‘cougar’ val. Een cougar is een vrouw op leeftijd waar jonge jongens op vallen. Zij willen het blijkbaar graag leren op een oude fiets. Ik vind dat heel fijn, want ik was toch al een tijdje op zoek naar vrijwilligerswerk. Van de week zei een jongen tegen mij: “Je bent niet zo maar een oude fiets hoor, je hebt hele slappe banden, maar je bent nog heel goed om op te rijden!” Oh, dat vond ik
zo lief!

Odette speelt in de Comedy Week op zondag 1 maart in de shows ‘Vrouwenmethumor’ in Cafe Hofman (er is een vroege show en een late show) en op zaterdag 7 maart op het Utrecht International Comedy Festival in TivoliVredenburg.